nlp emdr emotie controle therapie

NLP (Neuro Linguistic Programming)

Wat is NLP?
Op youtube is vanalles te vinden over de uitleg van NLP, maar het was te moeilijk om een uitleg te vinden die er niet teveel omheen draait. Daarom zal ik een poging doen het zo krachtig mogelijk uit te leggen, en een filmpje toe te voegen van de uitvinder van NLP die hier beter en sneller in is dan wie dan ook:

Eigenlijk is NLP alleen maar de studie van succesvolle gedragingen. Met andere woorden, hoe sommige mensen ergens in uitblinken.
Maar om iets duidelijker uit te leggen waar het voor iedereen nuttig kan zijn:
Het brein geeft je continu signalen die je niet in de gaten hebt totdat je erop let, als ik bijvoorbeeld vraag: Doe je ogen dicht en vertel me, hoeveel meubelstukken staan er in je huiskamer? Dan kan je zelfs met je ogen dicht precies zien wat er allemaal in je huis staat. Wat je altijd aan nam als “gewoon een herinnering” krijg je van jezelf toegediend als beelden die je ziet, geluiden die je hoort, en gevoelens die je voelt (emoties of bijvoorbeeld aanraking). Zo kan je daarom ook over een herinnering geen slecht gevoel krijgen als de beelden niet aanwezig zijn of op een plek waar je leuke herinneringen bewaart.

De demonstratie op de startpagina is in het Engels, maar wat duidelijk opvalt is dat er vragen komen die naar specifieke antwoorden vragen, als de man eromheen draait wordt hem dit ook niet geheel subtiel duidelijk gemaakt. Het is nodig voor deze man dat hij beseft hoe hij zijn probleem van binnen veroorzaakt om het heel snel op te lossen. Hij krijgt daarna een set korte oefeningen die ervoor zorgen dat je hersenen het probleem niet meer kunnen zien zoals het was. Dit gaat zo snel, dat de reactie vaak alleen maar uit verbazing bestaat.

Ik ben niet 100% NLP therapeut, wel gebruik ik veel NLP technieken als deze nodig blijken.
Zelfs de oprichter/bedenker van NLP is geen echte NLP therapeut meer, hij heeft zijn technieken doorontwikkeld tot DHE (Design Human Engineering) en NHR (Neuro Hypnotic Repatterning). Het belangrijkste wat hij je leert is, dat je moet doen wat helpt! Mocht dit toevallig niets met NLP te maken hebben, maar helpt het, dan is het goed.
Een voorbeeld wat hij hiervan geeft is een man met auditieve hallucinaties (deze man hoorde stemmen en geluiden die er niet waren). Nadat hij de hallucinaties had weggehaald met hypnose kwamen ze snel genoeg weer gewoon terug. Per toeval kwam hij erachter dat bleek dat mensen met metaal in de hersenen hier veelal last van hebben. Na wat vragen bleek dat deze man in de oorlog had gevochten en een scan liet zien dat hij ook nog een metaalfragment van een granaat in de hersenen had. Hij was hiervoor al geopereerd maar 1 fragment was overheen gekeken.

Weetje: Wist je dat NLP coaches al jarenlang vergelijkbare technieken doen als EMDR?

Hieronder een lijst met gevallen waarin NLP je hulp kan bieden:

Angst – Angsten algemeen
Angst - Fobieën
Angst – Paniekaanvallen
Angst - Sociale angsten
Bindingsangst
Boosheid
Burnout / burn-out
Communicatieproblemen
Depressie
Echtscheiding
Faalangst
Familiale moeilijkheden
HSP - hooggevoeligheid
Innerlijke conflicten
Keuzemoeilijkheden
Niet goed in je vel zitten
Onrust
Onzekerheid
Perfectionisme
Persoonlijke ontwikkeling
Posttraumatische stress PTSS
Rouwverwerking
Seksueel misbruik
Seksuele problemen 
Stress en spanningen
Traumaverwerking
Verdriet
Verlatingsangst
Winterdepressie
Zelfmoordgedachte
Zelfontplooiing

 

Gestudeerd:
NLP comprehensive Practitioner & Master
DHE
NHR
Persuasion engineering
Conversationele hypnose

© Healthlogics. All Rights Reserved.
Adres: Ferdinand Bolstraat 2, 5753 BL Deurne
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: 06 24925740