Wat Zijn Etherische Olieën?

 

Essentiële oliën zijn organische verbindingen die worden geëxtraheerd rechtstreeks uit de wortel, zaad, schors, blad, bloem of vrucht van een plant of boom. Het eindproduct is sterk geconcentreerd, omdat het de krachtigste genezende verbindingen van een plant bevat. Deze therapeutische verbindingen zijn wat de plant beschermt tegen ongedierte, beschermt tegen een ruwe omgeving en helpt om zich aan te passen aan zijn omgeving.

Om je een idee te geven van hoe geconcentreerd deze oliën zijn, het kost ongeveer 220 pond lavendelbloemen om slechts één pond etherische lavendel olie te maken.

Al meer dan 5000 jaar worden etherische oliën gebruikt voor medicinale doeleinden, cosmetica en parfums. Lang voordat westerlingen begonnen met aromatherapie, werden oliën gebruikt door de Joden, Chinezen, Indiërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Tegenwoordig zijn er getrainde professionals, waaronder aromatherapeuten en voedingsdeskundigen, die de genezende kracht van etherische oliën elke dag gebruiken.

Maar er is geen professional voor nodig om te profiteren van etherische oliën. Met een basisbegrip van hun voordelen en gebruik,  kun jij ook oliën toevoegen aan jouw dagelijkse rituelen en ze gebruiken om problemen aan te pakken die je in het verleden zou hebben geprobeerd te behandelen met andere methoden. 

Het is echter wel belangrijk goede kwaliteit olie te nemen. Daarom is het ons doel altijd op zoek te blijven naar de beste  betaalbare kwaliteit.

Voordat je etherische oliën gaat gebruiken zijn er een paar basistips waarvan je op de hoogte wilt zijn over van de verschillende manieren waarop etherische oliën kunnen worden toegepast. Hier is een snelle uitleg van de drie manieren waarop etherische oliën kunnen worden gebruikt:

 

  1. Aromatisch

Wanneer etherische oliën worden ingeademd, absorberen de vele bloedvaten in de longen de oliën en circuleren ze door het hele lichaam, en dit is de veiligste en minst risicovolle manier om etherische oliën te gebruiken. U kunt direct profiteren van het inademen van etherische oliën rechtstreeks uit de fles of u kunt een diffuser thuis of op kantoor gebruiken. De vluchtige verbindingen in etherische oliën kunnen vanuit de lucht in uw reuksysteem passeren. Je reuksysteem is direct verbonden met je hersenen, en wat je ruikt kan in je cellen en je bloedbaan terechtkomen binnen seconden. Dit is geweldig voor momenten waarop uw kinderen zich niet goed voelen, en u eenvoudigweg met een diffuser met etherische oliën van bijvoorbeeld kruidnagel en wierook via de lucht hun immuunsysteem systeem kunt ondersteunen door de neus.

Eenmaal in uw systeem hebben deze olieverbindingen het vermogen om je lichaam op verschillende manieren te beschermen en te ondersteunen. Bevordering van de gezondheid door middel van uw reuksysteem is de reden waarom het gebruik van etherische oliën aromatherapie wordt genoemd. 

Het is belangrijk om te vermelden dat gedroogde kruiden en medicinale tincturen ook eigenschappen hebben van bevordering. Bijvoorbeeld gemalen gemberwortel, kaneel en echinacea hebben veel voordelen voor de gezondheid. Consumeren van gezond voedsel zoals groenten en verse kruiden kunnen ook de algehele welzijn ondersteunen. Maar in termen van verbindingen die de sterkste geconcentreerde gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben, zijn geen van deze zo krachtig als essentiële oliën.

 

  1. Topisch

Wanneer etherische oliën lokaal worden toegepast, kunnen ze de huid penetreren en in de bloedbaan trekken en de oliën toestaan om verschillende delen van het lichaam te verlichten van symptomen geassocieerd met omstandigheden zoals huidirritaties, acne, insectenbeten, wonden, brandwonden en zelfs gelokaliseerde pijn of spanning. Topische toepassing kan op een paar verschillende manieren worden bereikt: oliën kunnen worden toegevoegd aan warm badwater, een heet of koud kompres, zepen, lotions, shampoos en conditioners. Ze kunnen ook worden ingesmeerd op delen van het lichaam, zoals de tempels, polsen, achterkant van de nek, achter de oorlellen, borst, buik en zolen van de voeten. Onthoud wel, dat veel essentieel oliën moeten worden verdund met een drager-olie voordat ze rechtstreeks op de huid kunnen worden aangebracht. Dus wat is de deal met de drager-oliën? In tegenstelling tot etherische oliën die zijn gemaakt van heel kleine moleculen die gemakkelijk door de huid en in de bloedbaan kunnen gaan, zijn drager-oliën groter omdat ze komen van het vettige deel van de plant. Daarom, wanneer drager-oliën zijn gecombineerd met etherische oliën en vervolgens worden aangebracht op de huid, is de etherische olie niet alleen verdund, zodat het is zachter is voor de huid, maar het staat de etherische olie toe om op de huid te blijven, en verzorgt daarmee een groter oppervlak voor een langere tijd. De meest voorkomende en nuttige drager-oliën zijn kokosolie, olijfolie, jojoba olie, druivenpitolie abrikozenpitolie en amandel olie. Om essentiële oliën te verdunnen voordat u ze toepast op de huid, combineer 5 druppels met ½ theelepel draagolie. Gebruik slechts 1 druppel bij het innemen van een etherische olie die intern kan worden gebruikt. (Raadpleeg altijd gebruiksaanwijzing voor product- gebruik.)

 

  1. Intern

Sommige oliën zijn veilig voor intern gebruik en ze kunnen specifieke gezondheids- voordelen opleveren, afhankelijk van de olie en de klacht. Onthoud dat bij het intern gebruiken van etherische oliën, kleine beetjes een heel eind reiken. Vaak is er maar 1 druppel nodig om een positief effect te hebben. Sommige oliën, zoals citroen en pepermunt, kunnen met water worden ingenomen, en anderen, zoals oregano, moeten worden verdund met een drager-olie. U mag krachtigere olie niet langer dan een week achtereenvolgens innemen. Als u van plan bent om etherische oliën intern te gebruiken, zorg er dan voor dat je biologische oliën koopt.


Bron: Dr. Axe

Vertaling: Nico Wagemans - Be The Best You

© Healthlogics. All Rights Reserved.
Adres: Ferdinand Bolstraat 2, 5753 BL Deurne
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: 06 24925740